Pilihan Raya Umum di Thailand menggunakan Zcash blockchain

Posted by

Parti Demokrat Thailand telah menjadi parti politik pertama yang menggunakan teknologi blockchain untuk memilih pemimpinnya dalam pilihan raya utama, yang diadakan dari November 1-9, 2018. Dalam live e-voting sistem, lebih daripada 120,000 pengundi membuang undi mereka dalam cara yang telus yang menyaksikan bekas Perdana Menteri Thailand Abhisit Vejjajiva memenangi pencalonan partinya dengan 67,505 undi.

Ahli parti dapat mengundi menggunakan dua kaedah.

  • Kaedah pertama adalah melalui stesen voting yang menggunakan sistem berasaskan Raspberry Pi.
  • Pengundi juga dapat mengundi melalui aplikasi mudah alih berasaskan blokchain yang meminta pengundi menghantar gambar ID mereka.

Dokumenberkaitan Pengundi yang digunakan untuk mengesahkan ahli parti telah disimpan di Sistem Fail InterPlanet (IPFS) dengan encrypted(berkunci), sistem fail yang terdesentralisasi dan diedarkan untuk menyimpan jumlah data yang besar. IPFS menggunakan protokol peer-to-peer di mana nod menyimpan koleksi fail hashed pada rangkaian.

 

“Saya amat berbangga kerana Zcoin memainkan peranan dalam menjadikan e-undi besar-besaran pertama Thailand, realiti, yang menyaksikan penyertaan dan ketelusan pengundi yang lebih besar,” kata Porlamine, pengasas dan pemaju utama Zcoin, dalam kenyataan awam.

Encrypted Data

Untuk memastikan data dan dokumen pengundian selamat, kunci penyulitan dipecahkan menggunakan Shamir’s Secret Sharing Scheme, yang berfungsi sama seperti kunci multi-sig yang digunakan untuk wallet crypto. Dengan kekunci multi-sig, lebih daripada 1 kunci peribadi diperlukan untuk mengakses dana.

 

Dengan Skim Shamir, pelbagai penjaga diperlukan untuk mendekripsi data pengundian. Pada pilihan raya utama baru-baru ini, 5 individu diperlukan untuk mendekripsi data pengundian;

  • wakil – wakil setiap calon
  • seorang pegawai dari Suruhanjaya Pilihan Raya Thailand
  • wakil dari Parti Demokrat.

 

“Saya percaya kita telah mencapai kejayaan besar dalam sejarah politik negara kita dan berharap parti politik atau kerajaan lain, bukan hanya di Thailand tetapi rantau ini, boleh menggunakan teknologi blockchain dalam membolehkan pengundian secara besar-besaran atau pengundian , “Kata Insom.

sumber : nasdaq

 

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *