Stabilcoin menarik minat kepada para pelabur dan penggiat Bitcoin

Posted by

Stablecoins telah mendapat perhatian pelabur yang serius sejak beberapa minggu lalu. Tidak seperti bitcoin dan cryptocurrency yang lain, mereka adalah aset digital yang dibina untuk mengurangkan volatility (turun naik harga) dan sering terhadap dolar A.S. atau komoditi yang ditubuhkan seperti emas. Volatilitas adalah salah satu sebab utama mengapa pelabur berhati hati sebelum melangkah ke arena cryptocurrency, dan Stablecoin berusaha untuk membuat sesuatu yang boleh mengurangkan risiko dalam pelaburan mereka.

Firma Cryptocurrency Blockchain telah mengeluarkan laporan yang meneliti pertumbuhan trend stabilcoin. Secara keseluruhannya, 57 stablecoin diperiksa, termasuklah TetherUSD, Trueusd, Dai dan Digix Gold Token. Kira-kira 26 daripada stablecoin ini – kira-kira 45 peratus – adalah hidup, manakala bakinya berada dalam fasa pra-pelancaran. Bilangan projek stabilcoin aktif telah meningkat dengan ketara selama 12 hingga 18 bulan yang lalu, dan lebih daripada sedozen usaha berasingan telah mengeluarkan rancangan untuk melancarkan token baru menjelang akhir tahun ini.

kebanyakan stabilcoins boleh dipisahkan dalam dua kategori

Asset backed

Menyokong Asset seperti comoditi dan juga fiat.Secara kasar 77 peratus daripada mereka yang diperhatikan adalah aset yang disokong, dengan USD menjadi aset utama pilihan di kalangan 66 peratus daripada mereka. Kebanyakan token – kira-kira 54 peratus – menggunakan cagaran rantaian.

algoritma

(syiling yang telah melaksanakan platform perbankan untuk mengekalkan harga yang kukuh – pagged) Kebanyakkan daripada syarikat menawarkan “dividen” atau mempunyai mekanisme insentif yang dibina didalam cryptyocurrency mereka. Perkara ini sudah pasti memberi keuntungan kepada pelabur.

secara ringkas stabilcoin ini boleh dikatakan menstabilkan crypto tersebut daripada terpengaruh secara terus dengan Bitcoin. TetherUSD yang merupakan sejenis stablecoin sebagai contoh, kini merupakan aset digital kedua terbanyak diniagakan selepas bitcoin  dan tersenarai dalam top 10 coinmarketcap.

Jumlah nilai pasaran untuk semua stablecoin semasa adalah $ 3 bilion, atau kira-kira 1.5 peratus daripada jumlah pasaran cryptocurrency. Kira-kira $ 350 juta dalam dana teroka telah dibuat ke arah mewujudkan stabilcoins, dan kebanyakannya berdomisili secara sah di A.S. dan Switzerland.

sumber: Bitcoin Megazine

Ethereum telah terbukti menjadi platform hosting yang paling banyak digunakan untuk projek-projek stablecoin, dengan kira-kira 60 peratus daripada mereka membina secara eksklusif di atas blok block Ethereum. Untuk yang lain, pilihan blok utama termasuk Bitcoin, NEO dan Stellar. Sekurang-kurangnya 69 peratus pasukan stabilcoin telah membuat kod opensource untuk pemeriksaan audit, dan beberapa pelabur terbesar dalam stabilcoins termasuk Pantera Capital, Coinbase, Circle dan Kumpulan Mata Wang Digital.

Perkara yang berkait dengan Stabilcoin

Peraturan sekitar stabilcoins juga masih tidak menentu, dengan salah satu isu terbesar adalah sama ada stabilcoins mematuhi sekuriti negara dan undang-undang perkhidmatan wang. banyak isu-isu berkaitan dengan Audit dan juga back up wang fiat itu sendiri.

Selain itu, stablecoin juga dikatakan menimbulkan ancaman yang lebih besar kepada fiat daripada cryptocurrency biasa yang lain dan   mencetuskan tindak balas yang kompetitif kepada institusi kewangan.

Beliau juga mendakwa bahawa model perdagangan stabilkoin ini hanya akan menjadi menarik untuk pencucian wang dan pengeluar cukai, dan dia tidak mengharapkan model untuk skala.

Laporan itu juga mengatakan bahawa stabilcoins tertentu akan didagangkan lebih banyak pada harga seperti bitcoin dan eter, yang boleh menyebabkan persaingan yang lebih agresif dalam pasaran crypto.

Antara stabilcoin yang saya telah review. lihat disini untuk pemahaman lagi tentang stabilcoin ini. Ada masa, saya sambung sikit lagi berkenaan stablecoin.

sumber: Bitcoin Megazine

“doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

Author Profile

pipsumo traderfx
pipsumo traderfx
Pedagang sepenuh masa di pipsumo.com
sangat berminat dengan bidang dagangan matawang.

Menulis konten di doqspro adalah sesuatu yang saya amat minati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *